Det fysiske læringsmiljø
Vores fysiske læringsmiljø er indrettet, så det giver mulighed for mange forskellige lege og til forskellige aktivitetsniveauer. Vores huse er indrettet med flere forskellige legemiljøer - eksempelvis har vi legemiljøer, der giver mulighed for fordybelse, den stille leg og legemiljøer, hvor der er plads til den vilde leg. På den måde giver vi mulighed for, at alle børn kan finde steder at lege, der svarer til deres interesse og lyst.
Udenfor har vi også et fantastisk miljø. Vores legeplads er stor og grøn, og den er på samme måde indrettet med forskellige legeområder, der giver børnene mulighed for at vælge lege efter interesse og lyst. Vi har stier, som giver mulighed for at drøne rundt på cykler, og vi har små grønne oaser af buske, hvor børnene kan gemme sig og fordybe sig i en leg. Sandkassen er et populært sted. Her er der er næsten altid en god leg i gang. Vi er meget glade for vores legeplads, og bruger den rigtig meget. Vi nyder at lege ude og lave pædagogiske aktiviteter i det grønne. Vi har også en bålplads, hvor vi tænder op for bål og laver snobrød, suppe, te, pandekager, varmkakao og lignende.
Medindflydelse på egen hverdag
I Åen arbejder vi med, at alle børn har en stor del af medbestemmelse på deres egen hverdag. På den måde støtter og øger vi børnenes engagement i de ting, vi laver sammen. Det er altid sjovere at være en del af noget, som man har haft medindflydelse på. På den måde øver og støtter vi børnene i at skabe egne holdninger og meninger og lære at mærke efter hvad vil de gerne.
Et eksempel på dette er, at vi i samarbejde med børnene i storgruppen vælger, hvor dagen tur skal gå hen. Vi viser nogle billeder på forskellige kendte steder for børnene. Børnene får lov til hver især at give udtryk for, hvor de gerne vil hen. Vi har fokus på, at alle bliver hørt, at og alle får deres ønsker opfyldt på forskellige måder.
Selvhjulpen
Selvhjulpenhed er noget, som vi hver dag styrker og har fokus på. Vi ved, at børn, der har haft mulighed for at afprøve og styrke sine egne kompetencer ved selv at deltage i de daglige aktiviteter, skaber bedre selvtillid og selvværd. Dette giver også børnene langt større mod til at afprøve nye situationer - med øvelse bliver de også stærke i det. Derfor tager alle børnene - afhængig af alder og udvikling - selv tøj på, vasker selv hænder og rydder af efter sig selv efter måltiderne. I disse øvelser er vi voksne altid støttende, hjælpende og vejledende.