Skip til hoved indholdet
    Hjem Velkommen

Velkommen

Her finder du praktiske informationer og andre nyttige oplysninger, når du og dit barn er nye i Åen.

Praktiske informationer

Den første tid i vuggestuen

Det kan være overvældende for et barn at begynde i vuggestue - specielt hvis barnet har været vant til at være sammen med mor og far i alle døgnets timer. Det betyder også, at vi oplever, at der kan være en overgangstid, hvor barnet skal blive fortrolig med at være i daginstitution. Børn reagerer forskelligt på de mange nye indtryk og (for dem) fremmed mennesker. Det er vores erfaring, at den periode kan variere alt fra 14 dage til flere måneder.

De første dage anbefaler vi, at forældre bliver et stykke tid i vuggestuen. Hvordan det helt præcist skal forløbe, aftales med personalet. Vi prioriterer at få talt meget med forældrene i opstartsperioden, da det giver os mulighed for at lære jer og jeres barn rigtig godt at kende. Ved åbenhed og dialog danner vi sammen et grundlag for et godt samarbejde.

Overgang fra vuggestuen til børnehave

Når tiden til at begynde i børnehave nærmer sig, så vil børnene komme på besøg, sammen med en voksen i børnehaven. Det giver børnene mulighed for at stifte bekendtskab med børnehaven inden opstart - men de få besøg kan ikke betragtes som en decideret indkøring.

Den første tid i børnehaven

For nogen børn kan det også være en stor omvæltning at begynde i børnehave. Derfor ser vi gerne, at I forældre  på den første dag bliver i børnehaven sammen med barnet. Det er en fordel, at første dag i børnehaven slutter, inden barnet er for træt. På denne måde vil barnet huske det som en god oplevelse.

På anden og tredje dag kan jeres barn ofte være alene i institutionen nogle timer. De konkrete aftaler drøftes med personalet, der er tilknyttet barnets gruppe, så I sammen finder ud af hvilken indkøring jeres barn har behov for.

Vuggestuen

Vi bruger Aula . Her må I meget gerne skrive hvornår i forventer at hente. Der er mulighed hvem der henter.

Hvorfor?

  • Tidspunktet for afhentning af jeres børn er vigtig i forhold til planlægning af eventuel vikardækning. Hvis vi kender til antallet af børn sidst på dagen, kan vi måske spare nogle vikartimer.
  • Der sker også, at børnene savner jer, og så er det rart at kunne sige, at mor/far henter dig efter frugt. 
  • Med hensyn til de mindste børn, der sover 2 gange, kan det være en fordel at vide, hvornår de bliver hentet, så vi putter børnene lige inden I kommer.

Om morgenen

Vi ville blive glade for, at I ringer/skriver på Aula inden klokken 9, hvis jeres barn er syg eller holder en fridag. Det er af hensyn til mad og planlægning.

Når man afleverer barnet om morgen, så anbefaler vi, at man undlader at trække afskeden i langdrag. Vi ved, at det kan være svært med en kort og hurtig afsked, hvor det sidste I oplever, er barnets gråd. Derfor må I endelig ringe og høre, hvordan det går med jeres barn. Vi anbefaler også, at man er tydelig og fortæller barnet, at "Nu går jeg."

Det store vuggestuebarn

Vuggestuen har besluttet at oprette en storgruppe hvor vi har til hensigt at sætte fokus på det store vuggestuebarn. Dette gør vi, dels for at sikre en alsidig personlighedsudvikling for de største børn, som er i overensstemmelse med deres behov for passende udfordringer og stimuli, og dels for at lette overgangen fra vuggestue til børnehave.

Vi har valgt at lade børnene komme med i gruppen fra den måned, hvor de fylder 2.3- 2.6 år. Dette sikrer en rimelig ensartet modenhed, hvilket er nødvendigt ved tilrettelæggelsen af aktiviteter. Dog kan der i særlige tilfælde dispenseres herfra, hvis et barn vurderes til ikke at være klar af forskellige udviklingsmæssige grunde, og derfor ikke vil få glæde og udbytte af at være med endnu.

Cirka 14 dage før et barn opstarter i gruppen for store vuggestuebørn, får forældrene et brev med informationer om at starte i storgruppen. 

Babytegn

I vuggestuen anvender vi babytegn. Det er et kommunikationsværktøj, der ved hjælp af fagter og/eller tegn muliggør kommunikationen med barnet, før barnet selv formår at sige ord. Forskningen på området har vist, at babytegn styrker sprogtilegnelsen, samt at børn, der bruger babytegn, taler tidligere end børn, der ikke har anvendt det.

Brugen af babytegn mindsker frustration, bid og aggressiv adfærd hos børnene, da babytegn giver dem mulighed for at udtrykke deres behov på en anden måde. Ydermere styrker det tilliden og relationen mellem barn og voksen, samt fremmer en positiv følelsesmæssig udvikling. Barnet får ganske enkelt lov til at dele sin verden, før det selv har tilegnet sig et verbalt sprog.

Babytegn er ikke et universelt sprog. Der er forskellige tegn for de samme ting i forskellige bøger. Det er dog vigtigt at have de samme tegn for de ”vigtigste” ord som for eksempel:  sulten, sut, træt/sove. Således muliggøres det, at alle børn uden sprog kan udtrykke sine primære behov til personalet.

På den enkelte stue kan der opstå tegn, som ikke bruges i resten af huset. For eksempel: Vi sidder ved bordet og snakker om helikoptere. En dreng svinger sin hånd i luften og siger en motorlyd. Han har lavet et tegn for helikopter. Barnets tegn bliver derefter brugt som tegnet for helikopter.

Middagssøvn

Søvn er et fysisk behov på lige fod med mad, drikke og omsorg. Dermed er det et basalt behov, der skal være opfyldt for at opnå den optimale udvikling for barnet. Nok søvn er også med til at give modstandskraft for smitsomme sygdomme. Der er derfor vigtigt, at børn for sovet nok, og at de får lov til at sove, når de har brug for det.

  • De små vuggestuebørn har deres egen soverytme. Vi følger barns rytme, og vækker helst ikke et barn.
  • Indtil barnet bliver cirka 2 år, sover det ude i kryberummet i barnevogn eller krybbe.
  • Alt efter parathed kommer barnet til at sove indenfor ved omkring 2-årsalderen.
  • I børnehaven er der mulighed for at sove, hvis der er et behov for det.
  • Både i vuggestuen og børnehaven synger vi og/eller læser godnathistorie. De børn, som har behov for at holde hånd eller have en voksen tæt, får tilbudt dette.

Børnehaven

Både i Hytten og i Troldehuset bruger vi Aula. Der kommer alt information fra os til jer. Vi lægger også billeder og fortællinger fra jeres børn hverdag på Aula.

Sygdom

Når man er i institution, bliver man udsat for megen smitte, da kontaktfladen er meget tæt. Et barn skal have opbygget sit immunforsvar, og derfor må I forældre regne med, at jeres barn skal have/udsættes for forskellige sygdomme de første år af dets liv.

Vi følger sundhedsstyrelsen retningslinjer for, hvornår børn må være i institution i forhold til sygdom og lignende. Desuden vurderer vi jeres barns almene tilstand. Hvis jeres barn reagerer på en atypisk måde i forhold til, hvad han eller hun plejer, vil vi altid kontakte jer forældre. Hvis barnet har en skidt dag og ikke har fysisk eller psykisk overskud, kan det godt have behov for en fridag sammen med mor eller far.

Kommer jeres barn til skade, ringer vi altid til jer, inden vi tager på skadestuen. Det er altid bedst, hvis I forældre selv kan tage med, da det er mest trygt for barnet. Skønner vi, at det skal gå hurtigt, tager vi selv afsted med barnet, og vi mødes med jer på hospitalet.

Medicin

Personalet må kun give medicin til barnet under følgende forudsætninger:

  • Det kræver, at der foreligger en lægeerklæring samt en vejledning i, hvordan medicinen gives
  • Hvis barnet lider af astma
  • Livstruende allergi
  • Feberkrampe
  • Eller andre kroniske sygdomme

Smitte

I Åen gør vi følgende for at begrænse smitte blandt børn og voksne:

  • Udluftning flere gange dagligt
  • Børnene vasker hænder, før de spiser, når de kommer ind udefra, efter toiletbesøg, før tilberedning af mad med mere
  • Afvaskning af borde og stole med sæbevand
  • Afspritning af pusleborde og toiletter
  • Personalet bruger handsker ved bleskift med afføring
  • Personalet anvender handsker, når de hjælper børnene efter toiletbesøg
  • Afvaskning af legetøj
  • Jævnlig vask af betræk på madrasser, sofaer, sengetøj med mere
  • Vi opfordrer jer forældre til at vaske hænder sammen med jeres barn, når I kommer ind i institutionen

I Åen er der forskellige måltider i løbet af dagen. Her tager vi selvfølgelig hensyn til børn med allergi og børn med anden etnisk baggrund end dansk.

Dagtilbud skal ifølge kommunes sundhedspolitik sikre, at børnene bliver fri for slik og andre usunde fødevarer i den tid, de befinder sig i det kommunale pasningstilbud. Det samme gør sig gældende, når vi inviteres til fødselsdag i private hjem. Institutionen må enkelte gange om året servere noget usundt - som eksempelvis æbleskiver til jul.

Derfor har forældrekontaktgruppen vedtaget en kostpolitik, hvoraf det fremgår, at vi ikke modtager usundt til fødselsdag og lignende. Hvis I har spørgsmål eller lignede, så er I velkommen til at henvende jer til personalet. Nedenstående er en inspirationsliste for, hvad der kan serveres til fødselsdage.

Inspirationsliste til fødselsdage:

  • Figenpålæg
  • Frisk frugt
  • Frugtsalat
  • Grøntsager i stænger
  • Havregrynskugler
  • Koldskål - gerne med frugt
  • Milkshake
  • Nødder
  • Ostehaps
  • Popcorn
  • Pølsehorn
  • Rosiner

Daginstitution Åen
Spangåvej 12 - 12 A, Sengeløse
2630 Taastrup

Telefon: 43 35 32 80

Pædagogisk leder/ Klyngeleder:
Maj-Britt Søgaard
E-mail: Maj-BrittMa@htk.dk

Mandag - torsdag:
Klokken 06.30 - 17.30

Fredag:
Klokken 06.30 – 17.15

Lukkedage